Circulair inrichten? Bekijk onze circulaire inrichtingsoplossingen en cases
SKO | Inspiratie | 10R model

10R Model

Optimaal gebruik maken van wat er al is

Wil je in je bestaande of nieuwe kantoorinrichting de stap naar circulariteit maken? Het 10R model van de Ellen MacArthur Foundation biedt waardevolle houvast als het gaat om hergebruik.

Binnen het 10R model wordt in het meest ideale geval het gehele product hergebruikt. Is dat niet mogelijk, dan worden de onderdelen van het product of de grondstoffen of materialen die uit een product komen opnieuw gebruikt. Hiervoor is binnen het 10R model een ‘prioriteitsladder’ ontwikkeld, waarbij 1 het hoogst scoort en 10 het laagst.

De 10 stappen van het 10R model

1. Refuse

Stap af van producten of materialen die eigenlijk niet nodig zijn in je organisatie. Maak een product overbodig door van de functie af te zien of lever die functie met een totaal ander product.

2. Reduce

Reduce ofwel verminderen. Kun je het aantal producten verminderen en daarmee toch hetzelfde resultaat behalen?

3. Redesign

Kun je een bestaand product  herontwerpen? Dus een product anders of nieuw ontwerpen of het zodanig aanpassen van het ontwerp dat het product een langere levensduur heeft en/of een betere modulaire opbouw heeft en bij voorkeur bestaat uit duurzame materialen.

4. Re-use

Stel jezelf de vraag: wat heb ik dat al voldoet en dus kan hergebruiken. Het gaat hierbij om het hergebruiken van producten in zijn geheel in dezelfde functie door een andere gebruiker.

5. Repair

Welke producten heb je al maar zijn defect en kun je  repareren? Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het beter om te repareren dan producten af te danken en nieuwe producten aan te schaffen.

6. Refurbish

Wat heb je dat verouderd is en wat je zou kunnen opknappen? Het gaat er hierbij om producten die je kunt herstellen of vernieuwen. Bijvoorbeeld nieuwe bekleding op bestaande bureaustoelen. Je hoeft immers niet altijd alles nieuw te kopen.

7. Remanufacture

Remanufacture betekent reviseren. Je kunt onderdelen van afgedankte producten gebruiken in nieuw producten met dezelfde of andere functie.

8. Repurpose

Wat heb je al waar je iets anders van kunt maken? Repurpose is het hergebruiken van producten met een ander doel.

9. Recycle

De materialen van je producten verwerken tot grondstoffen met dezelfde (hoogwaardige) of mindere (laagwaardige) kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof. Denk aan het verwerken en hergebruiken van grondstoffen zoals hout en metaal.

10. Recover

Verbranden van oude, niet meer te gebruiken, materialen met energieterugwinning. In een circulaire economie willen we dat zo min mogelijk materialen bij deze stap terecht komen.  

 • Waterschap Zwolle SKO 05Moderna Hardenberg SKO 05
 • Turnkey-Inrichting-SKO1iStock-1139837596
 • SKO - Siers (web)-12
 • Arco-Sketch-Vergaderstoel-SKOHAG-Futu-Mesh-Bureaustoel-SKO-06
 • SKO Kantoor
 • Ja, ik wil het 10R model downloaden

  Ja, benader mij over circulair inrichten

  Ja, ik wil meer weten over Circulair inrichten

  Ja, ik wil meer weten over Sound Masking